X Szczeciński Zalew Myśli 2017

Kim jesteś człowieku?

Motto:      „Nie ma w nas mądrości, mądrość jest w ziarnie. Żeby ziarno mogło objawić swoją mądrość i moc, niezbędna jest gleba. Istnieje więc mądrość i ziarna,  i mądrość gleby, gdy gleba daje się ziarnu wykorzystać.”

o.Mieczysław Wołoszyn SJ (1933-2017)

“I dobrze jest pamiętać o tym, że w nas samych istnieje ktoś, kto wszystko wie, wszystkiego chce i wszystko lepiej robi niż my”
Hermann Hesse – Demian

Szanowni Państwo

Ostatnie zamkowe spotkanie w ramach Zalewu Myśli dotyczyło naszego osobistego spotkania z Bogiem, pytaliśmy o sposób istnienia jaki mu sami przysądzamy. Ma to swoje dalsze konsekwencje w tym z jakiego źródła czerpiemy swoje siły do życia wspólnego.

Doczekaliśmy w tym roku jubileuszu dziesiątego spotkania. Jeśli człowiek „opuści” na moment wszelkie role czy przynależności jakie przyszło mu w swoim życiu przyjąć i realizować oraz miejsca w których przyszło mu przebywać, to kim właściwie jest?   Jakie są powody dla których odgrywamy w taki a nie inny sposób nasze role, decydujemy o naszej przynależności? Jakie wynikają z tego konsekwencje ? Co jest główną misja człowieka? Z jakimi realnymi przeszkodami przychodzi człowiekowi zmierzyć się na tej drodze?

Okoliczności, struktury w których przyszło nam żyć mogą być naszym sprzymierzeńcem, albo przeciwnikiem lub wręcz wrogiem. Wszystko zależy od naszego rozpoznania, interpretacji i stopnia przyjęcia własnej historii. Co się ze mnie wylewa, kiedy ktoś mnie boleśnie dotyka? Jeśli chrześcijanie mają być w życiu dobrzy niezależnie od okoliczności jakie ich spotykają, to jak stawić czoła takiemu wyzwaniu? Co przynależy ziarnu, a co glebie? – pytamy za ojcem Mieczysławem Wołoszynem SJ.

Zapraszamy Państwa na zamek do wspólnych poszukiwań odpowiedzi.

Iwona Jazukiewicz , Ela i Timm Stuetz, Arkadiusz Więcko

Patronat medialny:
                  ogólnopolski – kwartalnik „WiĘŹ”    www.wiez.pl/czasopismo/
                 lokalnie – szczeciński portal  informacyjny   www.infoludek.pl
           Dobrodzieje:     mieszkańcy Szczecina, Hostel GRYF, kawiarnia SECESJA
 Współpraca:  kadra pedagogiczna Szkoły dla Chłopców „NAWIGATOR” w Przylepie, 1LO im.M.Skłodowskiej-Curie w Szczecinie

ŚRODA  29 listopada 2017,  g.18.00    kawiarnia SECESJA   ul. Jana Pawła II  19   ,  wstęp wolny

POETYCKIE RUBIEŻE: Uczę się ciebie człowieku na pokładzie – Spotkanie autorskie z kapitanem dr Maciejem Krzeptowskim, żeglarzem, podróżnikiem, badaczem, pisarzem

Prowadzenie: Tomasz Korczyński  , Szczecin

CZWARTEK  30 listopada

1. 19.00 Kawiarnia SECESJA  ul. Jana Pawła II  19       ,  wstęp wolny

KINO ZA WIDNOKRĘGIEM „Ja, Dan Blake” – fab.ang., reż. Ken Loach , prowadzenie : Kuba Kulawczuk, Szczecin

PIĄTEK   1 grudnia  ,   g.18.00 – 20.00   Kawiarnia Secesja   ul. Jana Pawła II  19         ,   wstęp wolny

DEBATA NA GŁĘBINACH   Dzielność

Prowadzenie: Arkadiusz Więcko

Gośćmi będą: Tomasz, Szczecin, przezes stowarzyszenia „Husar”, Mirosław, Rumia, muzyk, miłośnik biblii ,Małgorzata, mama Grzegorza

SOBOTA    2 grudnia 2017  g. 11.00 – 14.00    Zamek Ks.Pomorskich, Sala Kina Zamek  ,   wstęp wolny

SYMPOZJUM:  Kim jesteś człowieku?

Prowadzenie: dr hab.  Iwona Jazukiewicz, prof. US,

Sesja I     Mądrość człowieka

11.00 – 11.20  WSTĘP FILOZOFA. Kim jesteś człowieku?- prof. Jacek Filek UJ , Kraków, filozof i etyk, zainteresowania naukowe wokół filozofii odpowiedzialności i filozofii dialogu,  eseista, autor m.in. książki  „ETYKA. Reinterpretacja” za którą  w r. 2015 otrzymał Nagrodę im. Józefa Tischnera, współpracuje z Tygodnikiem Powszechnym i Znakiem, miłośnik rowerowych eskapad

11.20 -11.40  Czym jest ziarno, czym gleba? Na kanwie rozważań Daru Mądrości wg  o. Mieczysława Wołoszyna SJ –  Piotr Matusiewicz,  Szczecin, przedsiębiorca, katolik, duchowy syn o. Mieczysława Wołoszyna SJ (1933-2017), który zaszczepił w nim pasję do Biblii, animator Kręgów Biblijnych

11.40 -12.00   Pragnienie spełnienia-dwugłos

– Być szczęśliwym – dr hab. Iwona Jazukiewicz prof. US, Kierownik Katedry Pedagogiki i Katechetyki na Wydziale Teologicznym US, autorka m.in. książki: „Autorytet nauczyciela”(Impuls 1999), związana z Zalewem Myśli od 2009r. jako prelegentka i osoba prowadząca sympozjum

– Pozostawać wybrakowanym? Pełna zgoda – Arkadiusz Więcko, Krzysztof Garbarski, Szczecin, przyjaciele: osoba sprawna i z niepełnosprawnością intelektualną ze  szczecińskiej wspólnoty międzynarodowego ruchu Wiara i Światło

12.00 -12.15    Zdjęcia z historią w tle – Timm Stütz, Glinna, artysta fotografik, Excellence FIAP, orędownik fotografii Henri Cartiera-Bressona. Członek ZPAF-u i  honorowy członek STF-u, z Zalewem Myśli współpracuje od 2009 roku.

12.15 -12.30    PRZERWA NA KAWĘ

Sesja II   Człowieczeństwo. Trzy  pułapki

12.40-13.00  PIENIĄDZ, ZYSK. Wolny rynek a dobro wspólne – prof. Paul H. Dembiński, Genewa /wideokonferencja/, polski ekonomista, wykładowca uniwersytetów m.in. we Fryburgu i Genewie, Oksfordzie, Pradze, dyrektor Obserwatorium Finansowego w Genewie

13.00-13.20    WŁADZA, ZNACZENIE. Kara i nagroda a wychowanie bezprzemocowe – /?/