XI Szczeciński Zalew Myśli 2018

DOBRO WSPÓLNE

28.11.-01.12.2018       Zamek Książąt Pomorskich  i  okolice

Przesłanie

„Musimy odzyskać świat w którym wszyscy dostajemy podarunki, ale i wszyscy mamy obowiązki./…/Niemal we
wszystkim polegamy na instytucjach rynku i państwa pozostawiając bardzo mało przestrzeni na osobistą
sprawczość i zobowiązania moralne”

David Bollier – „Dobro wspólne dla każdego”

Szanowni Państwo

Praktyka komuny wykoślawiła nam rozumienie dobra wspólnego sprowadzając je do dobra dostępnego dla wszystkich, ale bez  jego  poszanowania czyli jako dobra bezpańskiego! Tymczasem – jak podkreśla D.Bolier – „stawanie się dobra wspólnego jest w istocie postawą etyczną –  sposobem na wyjście poza homo economicus, samolubną, kalkulującą, zachłanną na korzyść jednostkę, jaką chcą nas widzieć politycy i ekonomiści. Dobro wspólne zakłada, że ludzie są bardziej skomplikowani, że większe bogactwo naszych zachowań może być wpisane w strukturę naszych instytucji społecznych. Dobro wspólne zakłada ważną rolę samoorganizacji i samorządu, uzupełniających, a zarazem będących wyzwaniem dla rządu państwowego. W bardziej ogólnym sensie, w dobru wspólnym chodzi o opiekę nad tym wszystkim, co posiadamy wspólnie, jako ludzie. O dbałość, abyśmy to dziedzictwo chronili i przekazali, nieumniejszone, następnym pokoleniom. To obejmuje wszystko, od dziedzictwa wiedzy i kultury, przez spójność naturalnych ekosystemów, przestrzeń publiczną i tradycje społeczności, niezbędne do życia wspólnie użytkowane lasy, łowiska i uprawy, aż do niezliczonych innych zasobów, jakie moralnie lub prawnie współposiadamy.

Najdziwniejsze jest to,  że owe zasoby użytkowe są zasadniczo niewidzialne, gdyż istnieją poza obszarem Państwa i Rynku. Nawet, jeśli są dostrzegane, to traktuje się je jako bezwartościowe, bowiem mają mało wspólnego z prywatną własnością, rynkiem lub geopolityką.”

My Polacy  mamy do odrobienia   lekcję , gdyż krótkotrwałe powstanie solidarnościowe non violence w sierpniu`80 skończyło się  zbyt szybko, by można je było przekuć w konkretne rozwiązania instytucjonalne. Apetyt  na głęboko  ludzkie społeczeństwo  pozostał więc niezaspokojony . Nasz kolejny zalew myśli jest próbą podjęcia tego wyzwania…

Arek Więcko

PROGRAM

CZWARTEK    29.11.2018,  g. 19.30  Kooperatywa Łaźnia, ul Koński Kierat 14/15, wstęp wolny KINO ZA WIDNOKRĘGIEM. Dokumenty filmowe: Kooperatywa Spożywcza „Dobrze”, Marinaleda, wspólnota amiszów – wybrane  projekty społeczne realizujące idee dobra wspólnego.  Prowadzenie: Robert Dziaman

PIĄTEK   30.11.2018ok.g.12.00  Aula V LO  ul.Czesława

– Konferencja specjalna dla młodzieży – „Dlaczego dobro wspólne?” Silke Helfrich.

PIĄTEK   30.11.2018 , Kooperatywa Łaźnia , ul Koński Kierat 14/15, g.  19.00,  wstęp wolny

Debata: Katalog dóbr wspólnych.

Z udziałem: radnych, przedstawicieli NGOSów, mieszkańców Szczecina. Gość specjalny: Silke Helfrich, Jena /Niemcy/. Moderator:  Jerzy Słoma Słomiński, wieś Dąbrówka na Lubelszczyźnie

SOBOTA    01.12.2018 , g.19.00   Sala Kameralna Filharmonii im. Mieczysława Karłowicza, bilety 50zł  w przedsprzedaży: Bilety.fm na zamku oraz przed koncertem: w hallu Filharmonii

Sympozjum na zamku „Dobro wspólne”

SOBOTA    01.12.2018,  g. 11.00-14.00    Sala  Literacka na Zamku Książąt Pomorskich /nad kinem Zamek/, wstęp wolny